Monday, March 14, 2011

Situasi 40 : Kerana Bahasa Kita Berkawan

Percaya atau tidak, bahasa mempunyai kekuatan untuk menjalinkan perhubungan yang baru tidak kira sama ada dengan sahabat yang baru dijumpai, saudara mara serta orang-orang yang berada di persekitaran kita. Bahasa memainkan peranan yang amat penting yang membolehkan kita berinteraksi dengan orang lain sekaligus mewujudkan sebuah hubungan yang erat dan rapat. Bahasa sebenarnya telah mempertemukan saya dengan rakan-rakan lain yang berasal dari seluruh negeri di Malaysia ini. Bahasa telah menjadikan kami satu iaitu kawan untuk selama-lamanya. Kemasukan ke UPSI ini membolehkan saya berjumpa dengan kawan-kawan baru yang berasal dari serata tempat di Malaysia. Misalnya, saya berkawan dengan Liza dan Fariz yang berasal dari Perak, Fawiz orang Kelantan, Johnston dari Sabah, Atul, Chris dan Lee Pei yang berasal daripada Sarawak dan ramai lagi. Walaupun kami berlaianan latar belakang, namun kami tetap bersatu sebagai kawan. Dan daripada bahasa kami terus menjadi kawan sehingga ke hari ini. Sesungguhnya merekalah insan terpenting buat diri saya dalam melalui kehidupan yang jauh daripada keluarga dan saudara mara nun di seberang sana.

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete